W
NW
N
N
NE
W
the Degree Confluence Project
E
SW
S
S
SE
E

Russia : Respublika Kareliya

12.4 km (7.7 miles) NNE of Kesten'ga, Respublika Kareliya, Russia
Approx. altitude: 156 m (511 ft)
([?] maps: Google MapQuest Multimap world confnav)
Antipode: 66°S 148°W

Click on any of the images for the full-sized picture.

#2: Вид на восток / View to East #3: Вид на юг / View to South #4: Вид на запад / View to West #5: N66-E32 GPS reading #6: Дорога в зимнем лесу / Winter forest way #7: Хозяин со своим вездеходом / Owner of snow-removal device

  { Main | Search | Countries | Information | Member Page | Random }

  66°N 32°E  

#1: Вид на север / View to North

(visited by Boris Levin, Vladimir Mazin and Misha Mazin)

English

08-Янв-2011 – Посещение этой точки пересечения состоялось в ходе экспедиции в Карелию группы москвичей – энтузиастов этого проекта.

После точки 65°N34°E, которую мы достигли в первой половине 7 января, мы отправились к точке 66ºN32ºE, надеясь выйти к ней в тот же день. Переезд по мурманской магистрали и по дороге Лоухи–Софпорог занял часа полтора.

На карте была показана какая-то не то дорога, не то тропа от шоссе в удобном направлении. И действительно, мы нашли начало этой узкой, но расчищенной дороги, а в начале ее, в расширении, лежал треугольный прицепной отвал, которым она и была, очевидно, расчищена. Мы не решились ехать по ней на авто, встали на лыжи и без унылой тропежки помчались по нужному направлению. Через 2 километра, выйдя по дороге на 66-ю параллель, мы свернули на запад, и уже с тропежкой прошли еще километр сначала по болоту с редким лесом, а затем по озеру (зима!). Точка пересечения на озере Северная Ложкина Ламба в 140 метрах от ближайшего берега. Определение точки с помощью GPS у нас получилось (экран с подсветкой), а света для фотосъемки уже не хватает. Не хватает как раз тех самых 30 минут, которые утром на точке 65ºN34ºE мы потратили на блуждание. Обидно! Но ничего не поделаешь, надо возвращаться сюда следующим утром.

Ночевали возле авто в палатке (как и в последующие ночи в нашей экспедиции), а наутро по уже знакомой дороге и протоптанной лыжне вернулись на точку пересечения, зафиксировали координаты, фотографировали окрестности вид на север, вид на восток, вид на юг и вид на запад, сделали видеопанораму.

На обратном пути встретили хозяина снегоочистительного отвала и тягача ГАЗ-69. Выйдя на пенсию, он переселился из Мурманской области на юг, в Северную Карелию, в поселок Кестеньга, построил избушку на озере Черном (соседнее с нашей точкой пересечения), живет там летом в свое удовольствие, рыбачит, а зимой принимает там друзей, для чего и чистит зимнюю дорогу от снега. Причем болотистые участки после первых снегопадов сначала утаптывает ногами (летом они непроезжие для автомобиля), а уж потом проезжает по дороге на своем «козлике» с отвалом. На вопрос, где он сейчас берет запчасти для «козлика», сообщает, что у него про запас стоит еще полтора таких же старичка. На многое способен наш человек, если он не пьет и руки у него растут из правильного места!

Еще он рассказал нам, что в этих местах три года была линия фронта и мы находимся на бывшей немецкой стороне, где в лесу легко можно наткнуться на колючую проволоку (она у немцев была квадратного сечения), которую растущие деревья и кусты поднимают иногда выше человеческого роста.

Мы прощаемся с хорошим человеком и едем к следующей точке 65°N32°E, возвращаясь на 65-ю параллель.

English

08-Jan-2011 – The visit to CP 66ºN32ºE took place during the expedition to the Republic Karelia by a group from Moscow.

After visiting confluence 65°N34°E in the morning of 7 January, we drove to the CP 66ºN32ºE hoping to visit it the same day. The drive by Murmansk highway and the road “Loukhy–Sofporog” took about hour and a half.

According to our map, there supposed to be a road or a trail going from the road “Loukhy–Sofporog” in convenient direction. Indeed, we found a narrow road cleared from snow. In about 100 meters from the beginning there was a widening where we found a triangular snow-removal tool. Clearly, the road was cleared by this tool. We decided to leave our car next to the tool, and proceed on skis. Thanks to the cleared road, we dad no to make tracks in the deep snow and moved fast. In 2 km we got to the 66th parallel and turned to the west. After 1 more km in deep snow, first on a marsh with light pine forest, and then on a lake, we got to the confluence 66ºN32ºE. It is located in the middle of the lake Severnaya Lozhkhina Lamba (literally “Northern Spoon’s Lake”), in 140 meters from the closest shore (the only way to get there in the summer is to hire a boat or to swim). We managed to locate the point with GPS, but there was not enough light for our photo cameras. Lost 30 min wandering around the previous confluence would be enough to have good light for pictures. It's a pity. We decided to come back next morning.

We slept in our tent near the car (the same way as all the consequent nights of our expedition). Next morning we skied back to the confluence the same way as before, fixed the coordinates, made photos (to the North, to the East, to the South and to the West) and a panoramic video.

On the way back we met the owner of the snow-removal device. He was driving his GAZ-69, a soviet ATV (also called “kozlik” – “goat kid”). Having retired he moved from Murmansk region to the “south” – northern Karelia’s town Kesten'ga and built a cabin at the Chernoye (Black) Lake near our CP. He lives in the cabin during summer, and in the winter he let his friends from Moscow stay there when they visit (day before we saw a Volvo with Moscow plates). That it is why he clears the road.

He also told us that during the WW2 the front line between USSR and Finland stood near this place for 3 years. Now people still find German barbed wire raised up by growing trees. It has square section, while Russian barbed wire usually has round section.

We say goodbye to this nice man and drive to the next confluence 65°N32°E returning to the 65th parallel.


 All pictures
#1: Вид на север / View to North
#2: Вид на восток / View to East
#3: Вид на юг / View to South
#4: Вид на запад / View to West
#5: N66-E32 GPS reading
#6: Дорога в зимнем лесу / Winter forest way
#7: Хозяин со своим вездеходом / Owner of snow-removal device
ALL: All pictures on one page (broadband access recommended)
  Notes
In a lake, about 140 m from shore.