W
NW
N
N
NE
W
the Degree Confluence Project
E
SW
S
S
SE
E

Russia : Kaluzhskaya oblast'

1.8 km (1.1 miles) N of Semichastnoye, Kaluzhskaya oblast', Russia
Approx. altitude: 203 m (666 ft)
([?] maps: Google MapQuest Multimap world confnav)
Antipode: 54°S 145°W

Accuracy: 9 m (29 ft)
Click on any of the images for the full-sized picture.

#2: View to the north #3: View to the east #4: View to the south #5: View to the west #6: GPS reading #7: Milk mushroom

  { Main | Search | Countries | Information | Member Page | Random }

  54°N 35°E (visit #2) (secondary) 

#1: General view

(visited by Yakov Stepanov and Sergey Milov)

English

21-Окт-2012 – Продолжение от 54°N 34°E.

В трех домах и в трех соснах

Точка 54°N 35°E, как и предыдущие две, располагается на 54-й параллели. Чтобы подъехать к ней максимально близко, нужно свернуть с трассы М3 на дорогу в направлении деревни Брынь. Вскоре за деревней можно оставить машину и пройти 900 м по лесу. Все, вы на точке.

Так нам обещала карта, так описывали дорогу наши предшественники. Ничто не сулило проблем, и мы уже думали, что перед ночевкой побываем на пересечении. Но не тут-то было!

После Падерок, не возвращаясь на А-101, мы по дороге местного значения добрались до Кирова и свернули на проходящую через него P-68. По ней мы двинулись на юг в сторону города Людиново, откуда идет дорога до трассы М3.

Небольшое Людиново оказалось на редкость запутанным местом. Начать с того, что попасть в него оказалось делом непростым. Путь постоянно преграждали то заборы, то теплотрассы. Как такое вообще возможно? Дороги здесь, как мы быстро поняли, в это время года делились на три категории. У всех трех была общая характерная черта – непроезжаемость. Отличались они только ее причинами. К первой категории относились, видимо, еще советских времен строительства дороги с огромным количеством ям. Ко второй – дороги с полностью снятым полотном, завершать ремонт которых, похоже, в ближайшее время не собирались. Еще были дороги, просто тупо перекрытые металлическими ограждениями. И если по первым и вторым еще можно было как-то проехать, время от времени поминая недобрым словом местные власти, то эти третьи были совершенно неприступны. Указатели в Людиново отсутствуют как класс. Впридачу ко всему городок разрезают река и образованное ей водохранилище. Плотина расположена тут же прямо в городе. Дорога к М3, естественно, находилась на противоположном берегу.

С учетом всего вышесказанного логистическая задача выбора оптимального маршрута становилась нерешаемой в принципе. Прежде чем мы смогли попасть на другой берег, пришлось исколесить все Людиново, близко познакомиться с каждым лежачим полицейским и понять, что основной мост перекрыт. Только благодаря тому, что мы случайно оказались у плотины Людиновского водохранилища, по дамбе которого проходит альтернативная переправа, нам не пришлось искать путей в объезд этого чудного городка.

Возможно, такое решение было бы наилучшим выходом, ибо проблемы на этом не закончились. Выбраться из города оказалось делом таким же непростым, как и попасть в него. Неудивительно, что найденная все-таки дорога из города оказался совершенно не той, которая нам была нужна. Но других мы вообще не увидели. Об указателях же, как было сказано, в Людиново никто не слышал. В итоге пришлось несколько десятков километров трястись по стиральной доске, не отмеченной на карте, и уповать на то, что она выведет нас хотя бы приблизительно в нужный район. Пока мы ехали, начали сгущаться сумерки, а оставленный позади город приобрел новое название. Теперь для нас он навсегда запомнится, как Нелюдиново.

Долго ли, коротко ли, но в конце концов все закончилось, и даже не пришлось искать М3. Дорога вышла прямо на нее. Мы приободрились и рванули на север, к Москве. Хороший асфальт расслабил, и мы тут же были наказаны за беспечность. Хотя нет, пожалуй, все-таки виноват автонавигатор! :).

Конечно, это все он! Засбоил в неподходящий момент, и мы свернули с М3 сильно раньше. К тому моменту, как это стало очевидно, мы забрались уже слишком далеко, и решили, что возвращаться на трассу нет смысла. «Лучше поедем дальше, выедем сразу к Брыню!».

Следующие полчаса мы плутали по грунтовкам, как по какому-то лесному лабиринту. Стремительно темнело, а автомобильный навигатор постоянно менял картинку. Он перекидывал нас с одной грунтовки на другую, а то вообще стирал дороги, и забрасывал машину прямо в середину леса.

Мы сдались, когда уже ничего вокруг, кроме куска дороги, освещенного фарами, нельзя было разглядеть. Съехали в лес по чьей-то колее и остановились на ночлег. День сложился совершенно выдающийся – умудрились заблудиться аж два раза! И в городе, и в лесу своего не упустили.

Наутро выяснилось, что леса, как такового не было. Просто лесополоса, которая в темноте казалась дремучей чащобой. Мы наскоро собрались и выехали, а через полкилометра уже парковались в ближайшем к пересечению месте. По прямой до него действительно было около километра. А ведь мы вчера здесь проезжали! По обеим сторонам дороги тянулись неширокие полосы полей, за которыми стоял лес. В направлении точки шла полевая дорога. Перед опушкой она стала забирать влево и некоторое время мы еще двигались по ней, пока расстояние до точки не стало увеличиваться. Оставалось еще около 600 м. Только тогда мы свернули в лес.

Еще не совсем рассвело, но деревья растут здесь не очень густо, и слабого света вполне хватало. Идти по утренней прохладе было приятно и легко. Сухая почва пружинила под ногами толстой подстилкой из желтых листьев, из которой там и тут торчали белые шляпки груздей. Земля вокруг сильно изрыта, хорошо видны оплывшие остатки блиндажей, траншей и окопов. Вскоре дорогу нам преградил глубокий овраг, а в паре сотен метров за ним нашлась точка. Обратно к опушке мы пошли, немного забрав в сторону. Это позволило нам обойти овраг, чему я был весьма рад, так как спуски и подъемы из-за недавней операции на колене давались мне пока не очень легко.

К тому моменту, как мы вернулись к машине, стало совсем светло. Мы проехали окраиной деревни Брынь, мимо которой промахнулись вчера, и выбрались обратно на трассу М3. Следующая цель – 55°N 36°E.

English

21-Oct-2012 – Continued from 54°N 34°E.

Lost in broad daylight

54°N 35°E is located on the 54th parallel just like the previous two confluences. To drive up to it as close as possible you need to turn off M3 highway onto the road towards Bryn' village. Shortly after the village you can leave the car and walk 900 meters through the forest. That’s all! You’re there.

Thus the map said. Thus our ancestors described the way. Nothing promised the problems and we have thought about visiting the confluence until night falls down. No such luck!

After Paderki we didn’t came back on A-101. We took a local road to Kirov town and turned in this town on R-68. Further we headed south towards Ludinovo town where we planned to get another road leading to federal M3 route.

Small Ludinovo was extremely confusing place. For a start getting to it proved to be difficult. The path was constantly blocked either by fences or by heating lines. How is that possible ever? As we quickly realized the roads here were divided into three types. All three had a common trait - impassability. They differed only by the causes of it. The first type was apparently Soviet-era roads with a lot of holes. The second included the roads with completely removed pavements. Looked like nobody was going to complete their renovation in the nearest future. There was another kind of roads as well. Just stupidly blocked by with metal railings. The first and the second types were somehow passable. Driver just claimed local authorities with a bad word. The third type were completely impassable. Waymarks in Ludinovo were unknown entities. Bargain for everything town is cut by river and its lake. The dam is located immediately right in town. Natually road to M3 was on the opposite bank.

In view of the above logistical task of choosing the optimal route becomes unsolvable in principle. Before we could get to the opposite bank we had to travel all over Lyudinovo, to get intimately familiar with every speed bump and to understand that the main bridge is closed. Just because we happen to be at the dam of Lyudinovskoye reservoir that has alternate crossing we did not have to look for ways to bypass this wonderful town.

Probably such solution would be the best because the problems did not end here. To get out of the town proved to be the same difficult as getting into it. No wonder that the road we found at last was completely wrong. Although we did not notice any other. As mentioned above nobody heard about waymarks in Ludinovo. As a result we had to shake on a washboard-road a few dozen miles. This road was not marked on the map so we hoped it will take us at least approximately in the desired area. Twilight started gathering as we drove and the town left behind acquired a new name. Now, for us, he will always be remembered as Neludinovo (Ludinovo = Humanish, Neludinovo = Inhumanish).

Long or a short but in the end it was over and we did not even have to look for M3. The road went straight at it. We cheered and rushed to the north, to Moscow. Good asphalt relaxed us and we were immediately punished for carelessness. Though not, perhaps, still blame GPS! :)

For sure this is all its fault! It failed us at the wrong time and we turned off the M3 much earlier. By the time it became obvious we have got too far and decided that returning to the main road makes no sense. "Better to go on, we will drive directly to Bryn!».

The next half an hour we strayed on forest roads as in some maze. It’s rapidly getting dark, and car GPS constantly changed picture. He threw us from one road on another or even erased the roads and placed the car into the middle of the forest.

We gave up when nothing around was seen except of a piece of the road illuminated by the headlights. We moved out into the woods for someone's track and stopped for the night. Day was absolutely outstanding – we managed to get lost twice as much! In the city and in the forest we took our chances.

The next morning we found that there was no forest. We were near the forest belt which seemed dense thicket in the dark. We quickly packed up and left. In a half km we already parked at the closest location to the confluense. As the crow flies it was about a kilometer to it. We passed this place yesterday! On both sides of the road a narrow strips of fields stretched, forests were seeing behind. A field road led to the right direction. By the edge of the wood it went left and we kept walking on it till the distance to the confluence started to grow. It was still about 600 meters to the goal. At this point we turned into the woods.

It was not yet quite light but the trees grew here not very thick so the faint light was sufficient. Walking in the morning chill was nice and easy. Dry soil was springy underfoot by the thick litter of yellow leaves. Here and there white hats of milk mushrooms stuck out. The land around was heavily pitted. One could clearly see swollen remnants of dugouts and trenches. Soon a deep ravine barred our way and a few hundred meters behind it we found the confluence. Way back outside the woods lied a little bit to the side. This allowed us to get around the ravine and I was very happy with that. Ups and downs were rather difficult to me because of recent knee surgery.

By the time we got back to the car it was quite light. We drove through the outskirts of Bryn that we missed yesterday and got back on M3 highway. The next goal was 55°N 36°E.


 All pictures
#1: General view
#2: View to the north
#3: View to the east
#4: View to the south
#5: View to the west
#6: GPS reading
#7: Milk mushroom
ALL: All pictures on one page (broadband access recommended)